Двама екоактивисти са опитали днес да се залепят за прочутата картина

...
Двама екоактивисти са опитали днес да се залепят за прочутата картина
Коментари Харесай

Тунбергчета нападнаха и Викът на Мунк

Двама екоактивисти са опитали през днешния ден да се залепят за фамозната картина " Викът " от Едвард Мунк, изложена в Националния музей в Осло, оповестява норвежката полиция. Шедьовърът, датиращ от 1893 година, не е бил развален, тъй като е бил подложен зад защитно стъкло, съобщи АП.

Служители в музея алармирали полицията, която се е намесила. Действията на двамата са били снимани от  трети човек. Залата, в която се е намирала творбата, е била опразнена и краткотрайно затворена за посещаване, само че музеят е останал отворен. От полицията споделиха, че по защитното стъкло са останали следи от лепило.

Екоактивисти от норвежката организация " Стоп на петролните сондажи " поеха отговорност за акцията. Те обявиха, че желаят " да окажат напън върху депутатите са спрат сондажите " по крайбрежието на Норвегия, която е огромен производител на нефт и природен газ.

Това е следващият случай, в които климатични деятели атакуват фамозни картини в европейски музеи.

Двама белгийци бяха наказани на по два месеца затвор, откакто през октомври нападнаха картината на Йоханес Вермеер " Момиче с перлена обица " в нидерландски музей.

Портретът не пострада и още веднъж бе изложен на идващия ден. По-рано този месец климатични деятели хвърлиха картофено пюре по картина на Клод Моне в немски музей, а нещо сходно се случи и в Националната изложба в Лондон, където екоактивисти лиснаха чорба по " Слънчогледите " на Винсент ван Гог. И в двата случая картините не бяха развалени, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР